Plunge Pool & Chemie

 Onderhoud Plunge Pool  

Onderhoud van de plunge pool

We gaan de basisprincipes uitleggen om je te helpen ervoor te zorgen dat je water veilig is om in te vertoeven, of je nu een Plunge Pool hebt of van plan bent om er in de toekomst een te kopen.

ONDERHOUD VAN ZWEMBADWATER IS EEN BEETJE CHEMIE

De chemicaliën in uw Plunge Pool zijn super belangrijk voor de kwaliteit van het water. Er zijn eigenlijk verschillende chemische waarden die moeten worden beheerd om het water veilig te houden voor zowel u als voor de levensduur van de Plunge Pool. Een aantal noodzakelijk testen van het zwembadwater zijn:

pH 7,0 – 7,6
pH bepaalt hoe zuur versus alkalisch het water is. Als de niveaus te hoog zijn, is de kans op ontwikkeling van bacteriën groter want het verzwakt de werking van het chloor. Als de niveaus te laag zijn, is er veel te veel zuur in het water om veilig te zwemmen. Als de pH-waarde precies goed is, nl. 7,2 dan kunt u het water als het ware zonder gevaar drinken. Nogal eng, toch?

Alkaliteit – 80 – 150 ppm
Alkaliteit meet carbonaten, bicarbonaten en hydroxiden in het water. Het is belangrijk omdat als de niveaus te hoog zijn, u het moeilijk zult vinden om de pH-waarden aan te passen. Is de Alkaliteit te laag dan zal het moeilijk zijn een constante pH-waarde te behouden.

Chloor 1,0 – 2,0 ppm
Welke systeem u ook kiest voor de productie van chloor, het chloorpeil en in het bijzonder de vrije chloor dienen gecontroleerd te worden. Te veel vrije chloor kan gevaarlijk zijn. Als het chloorgehalte te hoog is, kan dit huid- en oogirritatie veroorzaken. Bij te weinig chloor ontstaan in het water bacteriën en kunnen er ziektekiemen rondzweven. Indien dit het geval is bij het gebruik van een zoutelectrolyse systeem, dient men zout toe te voegen aan het systeem of de werkingstijd van de zoutelectrolyse aan te passen.

Cyanuurzuur 20 – 50 ppm
Cyanuurzuur (CYA) beschermt het chloor tegen opname door de zon. Niet genoeg en uw chloorniveau wordt te laag. Te veel en je vrije chloor zal niet meer actief zijn.

 

Calciumhardheid 200 – 400 ppm
Het betekent letterlijk hoe zacht of hard het water is. Als het water zacht is, betekent dit dat het calcium ontbreekt en het ergens anders zal zoeken, misschien bij de wanden van het zwembad, dat is niet goed. Als het te hard is, krijg je mogelijk kalkvorming in het water en wordt het zwembadwater troebel of krijg je witte randen aan de Plunge Pool.

Al deze componenten werken samen om een ​​perfecte chemie te vormen, wat voor u schoon, veilig en mooi zwembadwater betekent. Het is een evenwichtsoefening, die je even onder de knie moet krijgen. Een aantal elementen van je Plunge Pool helpen ons deze “chemie” op een eenvoudige manier onder controle te krijgen en houden;

De zandfilter
Een filter helpt om onzuiverheden te verwijderen en het water te reinigen zodat het veilig is om erin te zwemmen (en vrij van die grove parasieten). Het voorzien van een degelijke filter en het correcte onderhoud van deze filter zal ook helpen om de chemische niveaus te handhaven.

Waterpomp Hoewel een waterpomp de chemische waarden niet op peil houdt en het water niet rechtstreeks schoonmaakt, is het een noodzakelijk onderdeel van de plunge pool in combinatie met een filtersysteem om het water te laten circuleren.

Zwembadreiniger Een aanvulling op het filtersysteem en de waterpomp is zeker een waterstofzuiger, deze kan zorgen dat eventueel op de bodem neergedwarrelde deeltjes eenvoudig en op een snelle manier kunnen verwijderd worden.

Het goede nieuws: met een volledig uitgeruste installatie van uw plunge pool worden de meeste handelingen geautomatiseerd.U hoeft alleen maar wat teststrips of digitale testers aan te schaffen en het water regelmatig even bijkomend te controleren. Niet zo slecht toch?

Alles onder controle en plots toch troebel of groen water na een onweersbui?

Bij bliksem wordt er ozon aangemaakt boven de plunge pool. Deze ozon is een krachtioger oxidator dan de chloor in de plunge pool en zal het chloor afbreken waardoor het water troebel of zelfs groen kan worden wegens gebrek aan chloor. Met een automatische pH regeling en aanpassing van de chloorproductie door regeling van de zoutelectrolyse kan dit vermeden of snel verholpen worden.

Nog vragen?

Maak dan een vrijblijvende afspraak! Zo kunnen we al jouw vragen beantwoorden of helpen jouw Plunge Pool te onderhouden.