Winterklaar maken

 van uw Plunge Pool  

Winterklaar maken van uw Plunge Pool

Je kan de Plunge Pool winterklaar maken op twee manieren: de statische methode en de dynamische methode. Bij de statische oplossing zet U de volledige installatie buiten dienst. Dit vraagt iets meer werk bij het buiten dienst stellen en het terug in dienst stellen maar vraagt tussen door geen controle.

Bij de dynamische oplossing laat U de installatie op een lager rendement draaien.  Een periodieke controle is hier wel gewenst en vereist de aanwezigheid van een verwarmingssysteem. Zelf zijn wij voorstander van de statische methode omdat deze energie en milieuvriendelijker is.

Statische methode

STAP 1 : De Plunge Pool schoonmaken en winter product toevoegen

 • Maak het zwembad en de randen perfect schoon.
 • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater. Doseer volgens de voorschriften, de Plunge Pool bevat ongeveer 7,5m3 water.
 • Laat het water gedurende 3 uur rond circuleren via de filter installatie.
 • Laat vervolgens het water door middel van een dompelpomp zakken tot onder de skimmer en zet de kraan van de skimmer dicht. Zorg dat er geen water meer in de skimmer staat om kapotvriezen te voorkomen. Tijdens de winterperiode zal het waterpeil zal door de neerslag terug stijgen. Check dit af en toe en zorg dat uw skimmer niet kapot vriest. De skimmer kan U beschermen met een stuk isolatie. Een alternatief is een plastic fles met zand in of eventueel een tennisbal. Zo is de Plunge Pool perfect winter klaar.
 • Verwijder het zomerzeil om risico tot schade door vorst te vermijden.
 • Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden. Met deze eenvoudige stappen maakt u uw zwembad winterklaar.

STAP 2 : De technische installatie winterklaar maken

 • Als uw pomp en zandfilter in een ruimte staan waar het kan vriezen, laat deze dan leeglopen.  Onderaan de pomp en filter zijn hiervoor aftappunten voorzien, draai deze open. Draai de stoppen er nadien terug in, zo voorkom je dat je bij het terug in dienst stellen moet gaan zoeken. Let wel op dat bij het leeglopen de kranen van uw Plunge Pool dicht zijn. Als uw installatie lager staat dan het waterniveau in de Plunge Pool loopt dit (gedeeltelijk) verder leeg.
 • Nu kan je in uw Plunge Pool nog vlotters, flessen of iets anders voorzien die de druk van het ijs opgevangen. Het is raadzaam deze te bevestigen zodat ze niet tegen de rand van de Plunge Pool komen.
 • Indien men beslist om in de winterperiode de Plunge Pool niet te gebruiken kan men een stevig net over het wateroppervlak spannen. Op die manier voorkom je dat dieren, bladeren en andere zaken in het water terecht komen. Het zomerafdekking kan men in de vorstgevoelige periodes beter niet laten liggen om het risico op kapot vriezen te voorkomen.
 • Vergeet niet om uw tijdsturing uit te zetten, op deze manier kan U in de winter de verlichting nog gebruiken en genieten van de Plunge Pool als decoratief en sfeerelement in uw tuin.

Dynamische methode

 • Maak het zwembad en de randen perfect schoon.
 • Voeg overwinteringsproduct toe aan het zwembadwater. Doseer volgens de voorschriften.
 • Laat het water gedurende 3 uur rond circuleren via de filter installatie.
 • Vervolgens gaat U de draaitijden van uw pomp wijzigen 2 à 3u per dag (best s’nachts). De verwarming zet u op 5°C. Dit is voldoende om een minimale waterbehandeling te voorzien en toevriezen te voorkomen. Als u een warmtepomp hebt kan u dit niet doen gezien deze niet werkt onder de 5°C. (met uitzondering van een aantal types – vraag dit bij de producent). Dan laat u best de pomp iets meer draaien.
 • Verwijder het zomerzeil om risico tot schade door vorst te vermijden.
 • Om te voorkomen dat er dieren of vuil in uw bad komt voorziet u best een verstevigd winternet over het zwembadoppervlak. Dit is makkelijk manipuleerbaar en laat water door. Blaren en dieren worden tegengehouden. Met deze eenvoudige stappen maakt u uw zwembad winterklaar.

Nog vragen?

Maak dan een vrijblijvende afspraak! Zo kunnen we al jouw vragen beantwoorden of helpen jouw Plunge Pool te onderhouden.